71. Sait Faik Hikâye Armağanı Burçe Bahadır’ın Oldu
GÜNDEMSait Faik Abasıyanık anısına verilen 71. Hikâye Armağanı, kadınlığın farklı yüzlerini anlatan Şimdi Dönecek Dünya adlı kitabıyla Burçe Bahadır’a verildi; ilk kez verilen Doğan Hızlan Özel Ödülü ise Derya Sönmez’e gitti.
Sait Faik Abasıyanık’ın anısını yaşatmak amacıyla her yıl verilen “Sait Faik Hikâye Armağanı” bu yıl 71. kez sahibini buldu. Darüşşafaka Cemiyeti, Kültür Yayınları ve Türkiye İş Bankası iş birliğiyle düzenlenen ödül, Burçe Bahadır’ın Şimdi Dönecek Dünya adlı öykü kitabına verildi.
Kadınlığın farklı halleriyle öne çıktı
İletişim Yayınları’ndan çıkan Şimdi Dönecek Dünya, genç kızlıktan yaşlılığa, taşradan metropole kadın olmanın çeşitli yönlerini samimi ve kendine özgü bir anlatımla işliyor. Kitabın ödüle layık görüldüğü kararı, Prof. Dr. Nazan Aksoy, Prof. Seval Şahin, Cemil Kavukçu, İhsan Yılmaz, Faruk Duman, Beşir Özmen ve Adnan Bali’den oluşan Seçici Kurul tarafından alındı.
Doğan Hızlan Özel Ödülü, Derya Sönmez'in oldu
Bu yıl ilk defa, armağanın Onursal Jüri Başkanı Doğan Hızlan adına “Doğan Hızlan Özel Ödülü” de takdim edildi. Seçici Kurul, Derya Sönmez’in Sel Yayıncılık etiketiyle çıkan Öteki Hayvanlar adlı kitabını kendi dilini bulmuş ve güçlü bir kurguya sahip olması nedeniyle bu ödüle layık gördü.
145 eser arasından finale kaldılar
Ödül sürecinde, ön jüri olarak görev yapan Emrah Kolukısa, Seray Şahinler Demir, Eray Ak ve Ali Bulunmaz 145 kitap arasından kısa listeyi belirledi.
Alfabetik sırayla kısa liste şöyle:
Abdullah Bey (Merih Günay), Ev Öldü Ben Ağaçları Seyrettim (Mustafa Orman), Hadiseler Cereyan Ederken (Elif Derviş), Kırık Rahvan (Semih Öztürk), Onca Günah Varken (İlay Bilgili), Öteki Hayvanlar (Derya Sönmez), Sınır (Kerem Işık), Soğan Doğradığın Çıplak Eller (Pınar İlkiz), Şehri Terk Eden (Hakan Sarıpolat), Şimdi Dönecek Dünya (Burçe Bahadır), Yanımda Kal (Eylem Ata).
Sait Faik Hikâye Armağanı'na dair :
1955’te yazarın annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964’ten beri Darüşşafaka Cemiyeti tarafından veriliyor. Sait Faik’in annesi Makbule Abasıyanık’ın vasiyetnamesi doğrultusunda dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşturulan jüri, o yıl içinde yazılmış en iyi hikâye kitabını seçerek “Sait Faik Hikâye Armağanı”nı veriyor.
Edebiyat dünyamızın en önemli ödüllerinden biri olan Armağan, 2012’den itibaren Darüşşafaka Cemiyeti ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenlendi. 2025 yılında Sait Faik Hikâye Armağanı Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle Kültür Yayınları’nın yanı sıra Türkiye İş Bankası’nın da iş birliğiyle verilmeye başlandı.
İş Bankası Kültür Yayınları’nın Darüşşafaka’ya bağışı sürüyor
Sait Faik Abasıyanık’ın eserlerinin telifi 2011 yılında Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın uhdesine geçti. 1 Ocak 2025 tarihinde ise telif hakları serbest kaldı. Kültür Yayınları, bu tarihten sonra da Türk edebiyatının köşe taşlarından Abasıyanık’ın anısına saygı amacıyla, kitaplarından elde edilecek gelirden, yazarın vasiyetine uygun bir biçimde Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağış yapmayı sürdürüyor.
İlginizi Çekebilir