İklim Kanunu'nda geri adım
ÇEVRE VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTBMM'ye iklim kriziyle mücadelede "tarihî bir adım" iddiasıyla sunulan İklim Kanunu Teklifi'nin ilk 4 maddesi kabul edildikten sonra sivil toplumdan gelen tepkiler neticesinde AKP geri adım attı.
Kamuoyunda tartışma yaratan İklim Kanunu teklifi, kamuoyuyla kapsamlı şekilde paylaşılmadan TBMM'ye getirilmişti. Türkiye’nin "2053 Net Sıfır Emisyon hedefi ve Yeşil Büyüme" hedefine dayalı olarak hazırladığı belirtilen teklifin ilk dört maddesi geçtiğimiz hafta TBMM’de kabul edildi. Teklifte, afet risklerini azaltma, iklime dirençli şehirler oluşturma, su ve gıda güvenliğini sağlama gibi hedefler yer alıyor. Ancak çeşitli akademik ve çevresel çevreler, teklifin bu haliyle beklentileri karşılamadığını belirtmesinin ardından görüşmelerin ertelenmesi kararı verildi.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, teklifin komisyona geri döndüğünü öne sürerek şunları söyledi: "TBMM Genel Kurulunda görüşülmekte olan İklim Kanunu muhalefet partilerinin ve sivil toplum örgütlerinin etkili direnci sonucunda tekrar görüşülmek üzere komisyona çekiliyor. Umarız bu kez AKP grubu eleştirilere kulak veren ve bilimsel verileri önceleyen bir tutum sergiler ve ülkemiz hak ettiği bir iklim kanununa kavuşur."
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan değerlendirme raporunda ise teklifin hızlı ve aceleyle hazırlandığı, amacının ve kapsamının net olmadığı, ilgili kurum ve kuruluşların katılımının sınırlı kaldığı, denetim ve uygulama süreçlerinin belirsiz olduğu, karar alma süreçlerinde katılımcılığın eksik olduğu, ekonomik yararlar ve yaptırımların açık şekilde tanımlanmadığı ve mevcut mevzuatla uyumsuzlukların bulunduğu ifade edildi.
İklim Kanunu teklifine sivil toplumdan da ciddi tepkiler yükselmiş ve toplumun her kesimini etkileyecek böyle bir kanunun referanduma sunulması gerektiği dillendirilmişti.
TBMM’de bu hafta görüşülecek olan ülkemizin ilk iklim kanunu teklifi, iklim krizinin çözümüne ilişkin olmaktan çok ticaretin aksamaması için düzenlemeler içeriyor. Örneğin "2053 Net Sıfır Emisyon" hedefine ilişkin detaylar yok. Oysa 2021 yılında düzenlenen “TBMM Küresel İklim…
— Berk Hızlıateş (@berkhizliates) April 7, 2025İlginizi Çekebilir