© Basın Gazetesi

Yaşanabilir Buca Derneğinden Tarhana Şenliği

Yaşanabilir Buca Derneği 11. Geleneksel Tarhana Şenliğini 23 Kasım Cumartesi günü Buca'daki dernek merkezinde gerçekleştirdi.

Yaşanabilir Buca Derneği tarafından düzenlenen Geleneksel Tarhana Şenliği 23 Kasım Cumartesi günü İzmir-Buca'da, Vali Rahmi Bey Mahallesindeki dernek merkezinde gerçekleşti. 

Etkinlikte Tarihi Buca Tren Yolu Fotoğrafları Sergisinin yanı sıra müzik dinletisi ve Çağlar Eskicioğlu ile Buca Mekanları söyleşisi gerçekleşti. Etkinlikte ayrıca el emeği ürünler sergisi de ilgi gördü.

Yağışlı havaya rağmen büyük ilgi gören etkinlikte konuşan Yaşanabilir Buca Derneği Başkanı Av. Mürüvet Suatoğlu Balcılar tüm katılımcılara olumsuz hava koşullarına rağmen bu etkinliğe katılımlarından dolayı teşekkür ederek "11. kez Tarhana Şenliğimizde birarada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tarhana tüm kültürlerde farklı şekillerde sunuluyor. Bu çok kültürlülüğün bir sembolü. Buca, Anadolu ve Rumeli'nin tüm renklerini bağrına basmıştır.  Buca Tarhana Şenliğini işte bu yüzden yapıyoruz ve önemsiyoruz. Buca Tarhana Şenliği toplumsal uyum, hoşgörü ve karşılıklı anlayışın bir simgesidir" dedi.

Çağlar Eskicioğlu: Buca'ya özgü lezzetlere ulaşmak artık çok zor

Sosyal medyada gurme lezzetler ve seyahat rotaları ile ilgiyle takip edilen Bucalı Çağlar Eskicioğlu da etkinlikte konuşmacı olarak yer aldı. Buca ile ilgili anılarını ve o dönemki mekanları paylaşan Eskicioğlu "Buca bizim çocukluğumuzda ve gençlik yıllarımızda Balkan Göçmenlerinin ağırlıkta olduğu bir yerdi. Tabii bunun etkileri kültürel olarak yansıyordu. Örneğin Balkan yemekleri konusunda gerçekten çok ciddi bir birikim vardı. İnsanlar büyüklerinden öğrendikleri o lezzetleri diğer kuşaklara taşımak için uğraş verirdi. Maalesef günümüzde düzensiz göç nedeniyle Buca'da o lezzetler kalmadı. Bugün "misafirlerimi özel bir yerde ağırlayayım, Buca'ya özgü lezzetlerin olduğu bir yere gideyim" dediğinizde maalesef her yerde olan yemekler akıllara geliyor. Yalnızca çorba konusunda halen kalitesini bozmayan işletmeler var" dedi. İzleyicilerin de katkılarıyla interaktif bir ortamda geçen söyleşide eski Bucalılar da yad edildi. 

Berk Hızlıateş: Tarhana sadece bir yiyecek değil, aynı zamanda bir kültürel mirastır.

Yaşanabilir Buca Derneği Yönetim Kurulu Üyelerinden Berk Hızlıateş de etkinlik ile ilgili bilgi vererek "Tarhananın kökeni Orta Asya Türklerine kadar dayanır. Göçebe yaşam tarzı nedeniyle bozulmayan ve taşınması kolay yiyecek olarak tercih edilmiştir. Anadolu'ya geldikten sonra ise tarhana, yerel ürünlerle zenginleşerek farklı çeşitlere dönüşmüştür. Tarhana, birçok bölgede farklı şekillerde hazırlanır ve tüketilir. Ege Tarhanası, genellikle domates ve biber ağırlıklı olup, daha kırmızı renktedir. Balkan göçmenlerinin tarhanası daha az sebze kullanılarak yapılır ve daha açık renklidir. Şanlıurfa tarhanasının içerisinde et suyu da bulunur. Konya tarhanası buğday kullanılarak yapıldığı için daha koyu kıvamlıdır. Uşak tarhanası daha baharatlı olurken, Bolu’nun tarhanası kızılcık meyvesi ile yapılır. Bunlar ilk akla gelen iller. Bunların dışında Kahramanmaraş, Kütahya, Malatya, Kastamonu ve Kıbrıs’ın da kendilerine has tarifleri vardır. Tarhana, Türk kültüründe bir nevi geleneksel bilgi ve beceri aktarımıdır. Gençler, aile büyüklerinden tarhana yapmayı öğrenirler. Bu sebeple tarhana sadece bir yiyecek değil, aynı zamanda bir kültürel mirastır."


 

Kent Stratejileri Merkezinden Ali Rıza Avcan, Yazar Orhan Beşikçi ve Yazar Orhan Berent'in de katıldığı etkinlikte katılımcılara tarhana ikramı yapıldı. Ziyaretçiler tarihi Buca tren yolu fotoğrafları sergisini gezerek hatıralarını tazelerken, el emeği ürünler standları da ilgi gördü. 

Yaşanabilir Buca Derneği hakkında

2010 yılında Doçent Doktor Levent Köstem ve önde gelen Bucalılar tarafından kurulan dernek, 2013 yılından bu yana şenliği organize ediyor. 26 Nisan 2024’te gerçekleştirilen genel kurul sonrası güçlü bir yönetim ile yoluna devam eden Yaşanabilir Buca Derneği, İzmir’de ses getirmeye devam ediyor.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER