İzmir
25 Aralık, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Bornova’da “Cumhuriyet Kazanımları ve Kadın Hakları” Paneli


Bornova’da “Cumhuriyet Kazanımları ve Kadın Hakları” Paneli

Demokrat Kadınlar Sosyal Yardım Derneği ve Bornova Belediyesi işbirliği ile düzenlenen “Cumhuriyet Kazanımları ve Kadın Hakları” paneli Bornova Nevzat Kavalar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

TBMM Başkanvekili ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki ve alanında uzman isimlerin katılımıyla, gerçekleşen etkinlikte kadın hakları ve Cumhuriyet kazanımları üzerine önemli mesajlar verildi. Etkinliğe CHP Bornova İlçe Başkanı Ertürk Çapın, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Zeki Çağın ve CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Rahşan Nazlıoğlu da dinleyici olarak katıldılar.

Açılış konuşmasında Demokrat Kadınlar Sosyal Yardım Derneği Başkanı Fatma Uğuz, kadın haklarının herkes için geçerli olması gerektiğini vurgulayarak kadınların eşit, özgür ve onurlu yaşama haklarını savunduklarını belirtti. Konuşmasında yasaların tüm bireyler için eşit ve adil bir şekilde uygulanması gerektiğine dikkat çeken Uğuz, Demokrat Kadınlar Derneği olarak, her zaman kadınların yanında olan TBMM Başkanvekili ve Cumhuriyet Halk Partisi Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’ya, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki’ye ve etkinliğe katılan diğer destekçilere teşekkür etti. Ayrıca, Kadın Adayları Destekleme Derneği İzmir Şubesi Başkanı Banu Önkol’a da moderatörlüğü kabul ettiği için teşekkürlerini iletti.

Etkinliğin başında sunuşu gerçekleştiren Yasemin Altınöz’ün ÇYDD’nin kurucusu Dr. Türkan Saylan’ın doğum gününü kutlaması ise duygu dolu anlar yaşattı.

Panel, Banu Önkol’un moderatörlüğünde gerçekleşti. Konuşmacılar arasında TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Work Force International Genel Müdürü  Sevgi Demirci, ÇYDD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Tamtürk, Uzman Psikolojik Danışman Ferhat Yılmaz ve Avukat Şule Pınar Arık da yer aldı. Her bir konuşmacı kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve Cumhuriyet’in kadınlara sağladığı kazanımlar üzerine değerli görüşlerini paylaştı.

“Cumhuriyet bir kadın devrimidir”

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, “Cumhuriyet bir kadın devrimidir” diyerek, Cumhuriyet’in ilanından sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün kadın haklarına verdiği önemin altını çizdi. Atatürk’ün Avrupa İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nden önce kadın haklarını savunduğunu belirten Karaca, 1933’te Atatürk’ün bu konuda önemli ifadeler kullandığını hatırlattı. Medeni Kanun’un kabulüyle birlikte kadınların, erkeklerle eşit haklara sahip olduklarını vurgulayan Karaca, kadınların eşit bir birey olarak yaşama hakkını kazanmasının Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki en önemli kazanımlardan biri olduğunu söyledi. Bu hakların hukuki temellerinin atılmasında hukukçu dostlarının da önemli katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

“Yerel Yönetimler ile işbirliği çok önemli”

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi ve Yüksek Endüstri Mühendisi Aslı Tamtürk, “Derneğimizin Siirt Pervari’de okula devam etmekte zorlanan 17 kız çocuğu ile başlayan burs projesi, bugün 107 bini aşkın ilk ve ortaöğretim öğrencisi ile 40 bini aşan üniversiteli genç kadına ulaşmıştır.

Alanlarda yaptığımız çalışmalarda görüyoruz ki, çocukların eğitimine en çok önem verenler yine kadınlardır. Ancak günümüzün ekonomik zorlukları ve siyasal dalgalanmalarından en çok etkilenen kesim de kadınlardır. Ne yazık ki, cemaat ve tarikatların okul, ibadethane ve mahalleler gibi kamusal alanlarda laik yaşam karşıtı çalışmalarının yoğun hissedildiği bir dönemden geçtiğimizi düşünüyorum. Bu yapıların sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler aracılığıyla çocukları, özellikle de kız çocuklarını, çağdaş, laik ve bilimsel eğitim olanaklarından mahrum bırakma; kadını kamusal alanın dışına iterek yalnızca evle sınırlama çabası içinde olduğunu düşünüyor ve endişe duyuyoruz.

Bu noktada yerel yönetimlerin mahalle bazlı hizmetleri büyük bir önem taşımaktadır. Belediyelerin hafta sonları dahi semt merkezlerini faal tutması, kadınların ve çocukların sosyal, kültürel ve eğitsel ihtiyaçlarını karşılamak adına kritik bir adımdır. Kadınların zihinsel, sosyal, ekonomik ve siyasal açıdan güçlendirilmesi; çocukların çağdaş, laik ve bilimsel eğitimle bireyler olarak yetişmesi için hane bazlı, 7 gün 24 saat ulaşılabilir hizmetleri alanında uzman demokratik kitle örgütlerinin işbirliği ile  hayata geçirmek zorundayız.

Cumhuriyet devrimlerinin kazanımlarını korumak, geliştirmek ve geleceğe taşımak kadınların eğitimde, iş yaşamında ve toplumsal hayatta güçlendirilmesiyle mümkündür.” dedi.

Tüm konuşmacılar panelin önemine vurgu yaparak, kadınların toplumsal hayatta daha etkin ve eşit bir şekilde yer alabilmesi için yapılması gerekenler üzerine fikir alışverişinde bulundular. Panelde, Cumhuriyet’in kadınlara sunduğu hakların korunması ve bu hakların daha da ileriye taşınması gerektiği dile getirildi.

Etkinlik, kadın hakları alanında farkındalık oluşturma ve toplumsal eşitliği sağlama mücadelesinin güçlenerek devam etmesi gerektiğini vurgulayarak sona erdi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 1
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!