İzmir
03 Temmuz, 2025, Perşembe
  • DOLAR
    39.90
  • EURO
    47.07
  • ALTIN
    4309.8
  • BIST
    10.189
  • BTC
    109398.88$

İklim Kanunu teklifi kabul edildi


İklim Kanunu teklifi kabul edildi

"Tarihî bir adım" iddiasıyla sunulan İklim Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Genel kurulda yapılan açık oylamada kanun teklifi 242 kabul ve 140 ret oyuyla kabul edilerek kanunlaştı. 102 oy farkla kanun teklifi kabul edilirken CHP'den 55, İYİ Parti'den 19, DEM Parti'den 41, Yeni Yol Partisi'nden 2, Demokratik Bölgeler Partisi'nden 2, Demokrat Parti'den 1 ve bağımsız milletvekillerinden 9 kişi oylamaya katılmadı.

AKP tarafından TBMM'ye sunulan ve Nisan ayında ilk 4 maddesi kabul edilen İklim Kanunu Teklifi görüşmeleri tamamlandı. Meclis'te iklim krizinin yaratacağı sorunlara çözüm bulunması beklenirken aksine krizi derinleştiren teklifin görüşüldüğü teklif, Genel Kurul’da kabul edildi.

Teklifte, iklim hukukuyla ilgili, “İklim Adaleti”, “İklim Finansmanı, “Net Sıfır Emisyon”, "Adil geçiş", "Birincil piyasa", “Karbon Kredisi”, "Denkleştirme", "Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)", "Gömülü sera gazı emisyonları", "Gönüllü karbon piyasaları” gibi 39 terim tanımlanıyor.

Teklifle, “iklim değişikliğiyle mücadele” faaliyetleri belirlendiği belirtiliyor ancak bu, “‘karbon piyasası düzenlemesi’ adı altında yeni bir rant kapısı tartışmalarını da beraberinde getiriyor.

Ayrıca kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler, kamu yararı gözetilerek alınacak 'tedbirlere' ve düzenlemelere süresinde uymakla ve bunları uygulamakla yükümlü olacak.

Kanun teklifine ilişkin TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan değerlendirme raporunda teklifin hızlı ve aceleyle hazırlandığı, amacının ve kapsamının net olmadığı, ilgili kurum ve kuruluşların katılımının sınırlı kaldığı, denetim ve uygulama süreçlerinin belirsiz olduğu, karar alma süreçlerinde katılımcılığın eksik olduğu, ekonomik yararlar ve yaptırımların açık şekilde tanımlanmadığı ve mevcut mevzuatla uyumsuzlukların bulunduğu ifade edilmişti.

ANKA'da yer alan habere göre,  Kanun teklifinde, düzenlemede yer alan yükümlülüklere ilişkin idari yaptırımlar da belirlendi.

Buna göre, sera gazı emisyonlarının takibine ilişkin yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak, doğrulanmış sera gazı emisyonu raporunu süresi içerisinde sunmayanlara, 500 bin liradan 5 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek.

Ozon tabakasını incelten maddelere ilişkin mevzuatla belirlenen usul ve esaslara, yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak, ozon tabakasını incelten maddeleri kullanan, ithal eden, ticaretini yapan ve piyasaya arz edenlere 2,5 milyon, ozon tabakasını incelten maddeleri içeren ürünlere veya ekipmana bakım, onarım ve servis amaçlı hizmet veren gerçek ve tüzel kişilere 250 bin, ozon tabakasını incelten maddeleri içeren ürünlerin veya ekipmanın etiketlenmesi hükümlerine uymayanlara 120 bin lira idari para cezası verilecek.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.