İzmir
20 Nisan, 2025, Pazar
  • DOLAR
    38.25
  • EURO
    43.83
  • ALTIN
    4076.8
  • BIST
    9.317
  • BTC
    85102.848$

İSVEÇ'TE BUCA RÜZGARI


İSVEÇ'TE BUCA RÜZGARI
Buca Belediyesinden beş kişilik bir ekip İsveç Lund Üniversitesi’nin ‘Sürdürülebilir, Dayanıklı ve Kapsayıcı Kamusal Alanlar ve Hizmetler için Ortak Tasarım’ (CIPSS) programını tamamladı.

Sürdürülebilirlik ve çevre konusunda çalışmaların her geçen gün yeni bir boyut kazandığı günümüzde Türkiye’deki çalışmalar hız kazanıyor. Bu kapsamda İzmir-Buca Belediyesinden BUCAMAR Genel Müdürü Berk Hızlıateş, Strateji Geliştirme Müdürlüğünden Gıda Mühendisi Beyza Kuşoğlu, İngilizce Öğretmeni Yasemin Güzel, Mütercim Tercüman Ferhat Orhun Uyar ile Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünden Çevre Mühendisi Hande Taylan İsveç-Lund Üniversitesinde ‘Sürdürülebilir, Dayanıklı ve Kapsayıcı Kamusal Alanlar ve Hizmetler için Ortak Tasarım’ (CIPSS) programını tamamlayarak diplomalarını aldı.

Final konferansında Buca Belediyesi ekibi; Buca Belediyesi’nin kamu binalarında yenilenebilir enerji kullanım kapasitesinin arttırmasını ve güneş enerji sistemi, yağmur suyu toplama uygulamalarıyla enerji ve su verimliliği sağlanması konusundaki çalışmalarını sundu. Çalışma alanı olarak Buca Belediyesi Işılay Saygın Gençlik Merkezini seçen ekip bu binayı yeşil bina kriterleri çerçevesinde yeniden tasarladı.

 HIZLIATEŞ: UZUN VADEDE TÜM KAMU BİNALARINI HEDEFLİYORUZ

Proje ekibi üyelerinden BUCAMAR Genel Müdürü Berk Hızlıateş; “İlk adım olarak gençleri etkilemek ve onların sürdürülebilirlik konusunda farkındalıklarını oluşturarak onları değişimin elçisi haline getirmek istedik. Uzun vadede Buca Belediyesindeki tüm kamu binalarının yeşil damgaya sahip olmasını istiyoruz” dedi.

 

İZMİR'DE 'YEŞİL BİNA' OLDUKÇA YENİ BİR KAVRAM

 Ekibin bir diğer üyesi Yasemin Güzel; "Gençlik merkezinin çevresine insanların yeşil binalar ve özellikle projemiz hakkında bilgi alabileceği bir bilgilendirme levhası koyduk. Ayrıca program aracılığıyla çok değerli bir ağ kurduk. Mesela Kuzey Makedonya'dan Tetova ekibiyle yüz yüze görüştük ve iş birliğine başladık" dedi.

 

BU EGOYLA İLGİLİ DEĞİL, EKOYLA İLGİLİ!

Ekip üyelerinden Ferhat Orhun Uyar “Programın modülleri sayesinde insanın doğanın bir parçası olduğunu, dolayısıyla bu işin içinde hep birlikte olduğumuzu öğrendik. Bugün o kadar insan odaklıyız ki, farklı düşünmeye ihtiyacımız var. Bu egoyla değil, çevreyle ilgili! Türkiye'ye döndüğümüzde bazı değişiklikler yapabileceğimize dair umutluyum. Daha önce bizim için ütopya gibiydi ama artık bunun bir ütopya olmadığını, bazı ülkelerin gerçeği olduğunu gördük. Yani bunu yapmak imkânsız değil. Aslında dünyada pek çok güzel örnek var. Sadece düşünce tarzımızı değiştirmemiz gerekiyor ve bu, dünyayı nasıl daha sürdürülebilir ve kapsayıcı hale getirebiliriz konusunda çok verimli bir programdı” dedi.

 

 Program katılımcılarından Beyza Kuşoğlu; “Buca Belediyesi olarak bir sonraki adımda sürdürülebilir kalkınma hedeflerini önümüzdeki yıllara yönelik stratejik planlamamıza uyumlu hale getirmek istiyoruz. Deneyimlerimizi diğer belediyelerle de paylaşmayı planlıyoruz” dedi.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!