Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen yeni kanun tasarısıyla, ayakta tedaviler için doktor ve diş hekimi muayenelerinde katılım payı 20 TL'ye yükseltildi. BirGün'ün aktardığına göre, ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın katkı paylarını on kata kadar artırma yetkisi de dikkat çekiyor. Sağlık çalışanları ve tabip odaları, yapılan bu artışın hasta vatandaşlar için ağır bir mali yük oluşturduğunu ve ekonomik krizin faturasının halka kesildiğini belirtiyor.
Sağlık hizmetlerinin ticarileşmesine yol açacak
Yeni kanunla, ehliyet gibi bazı özel raporlar için ücret alınacak ve toplanan bu ücretler döner sermayeye eklenecek. Aile hekimleri, mesai saatleri dışında da ücretli muayene yapabilecekler. Bu değişikliklerin, sağlık hizmetlerinin ticarileşmesine ve vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimde ciddi zorluklar yaşamasına yol açacağı belirtiliyor.
Mali yük oluşturacak
Türk Tabipleri Birliği yetkilileri, aile hekimlerinin sevk ettiği hastalar için muayene ücretlerinde yapılacak yüzde 50 indirim nedeniyle aile hekimleri önünde uzun kuyruklar oluşacağını, bu durumun randevu bulma krizini daha da ağırlaştıracağını ifade etti. Ayrıca, CHP Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, ayakta tedaviler için katılım payının eskiden 2 TL iken şimdi 20 TL'ye çıkarıldığını, bu durumun vatandaşlar için büyük bir mali yük oluşturacağını dile getirdi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.